top of page

Gıda ve Kozmetik Kullanım Açısından Hindistan Cevizi Yağı


Hindistan cevizi yağı, adından da anlaşılacağı üzere Hindistan cevizinin meyvesinden üretilmektedir. Üretimi en çok Filipinler ve Endonezya’da yapılmaktadır. Gıda sanayinden, kozmetiğe hatta ilaca kadar pek çok kullanım alanı vardır. Bazı Hindistan cevizi yağı ürünlerine işlenmemiş (virgin) Hindistan cevizi yağı denir. Bu tanım, yağın genellikle ağartılmamış, kokusu giderilmemiş veya rafine edilmemiş olduğu anlamına gelir. Bazı Hindistan cevizi yağı ürünleri, soğuk sıkımdır (cold press). Bu genellikle, dışarıdan herhangi bir ısı kaynağı uygulanmadan yağın meyveden dışarıya çıkarılması için yalnızca mekanik bir baskı yöntemi kullanıldığı anlamına gelir.


Hindistan cevizi yağı, 23-28°C arasında katıdan sıvıya değişkenlik gösterir. Oda sıcaklığında (kışın veya buzdolabında) beyaz/krem renkli katı formda yağ iken, 24°C’nin üzerinde önce süt gibi beyaz renkli akışkan bir sıvıya 28°C ve üzerinde ise şeffaf su gibi görünen bir sıvıya dönüşür. Bu durum, ürünün doğal özelliğidir ve donup çözülmesi ürünü bozmaz ve kalitesini etkilemez. Her durum ve sıcaklıkta sıvı formda kalan Hindistan cevizi yağı saf değildir ve mutlaka içerisine başka yağlar karıştırılmıştır.

Eğer organik Hindistan cevizi yağı kullanıyorsanız, işlenmemiş, kimyasal kullanılmamış ve yağın yapısını bozabilecek ısıl işlem uygulanmamış gıda kalitesinde saf yağ tüketiyorsunuz demektir. En doğal ve kaliteli formu; organik Hindistancevizi yağıdır.

Hindistan Cevizinin Yapısı ve Tıbbi Faydaları/Etkileri

Hindistan cevizi yağı, yaklaşık %90 oranında doymuş yağ asitleri içerir. Peki, bu ne anlama geliyor? Genel anlamda çok fazla doymuş yağ tüketmek sağlıksızdır. Çünkü kalp hastalığı riskini artıran "kötü" LDL kolesterol seviyelerini yükseltir. Ama paniklemeden önce biraz durun! Harvard Tıp Fakültesi Sağlık Yayıncılığı web sitesine göre Hindistan cevizi yağı, aynı zamanda “iyi” HDL kolesterolün de yükselmesine neden oluyor. Fazla teknik görünebilir ama doymuş yağlar; moleküllerindeki karbon atomlarının sayısına bağlı olarak çeşitli tiplere ayrılır ve Hindistan cevizi yağındaki doymuş yağın yaklaşık yarısı, laurik asit adı verilen orta zincirli yağ asitlerinden oluşur.

Orta zincirli yağ asitleri 6-12 karbonlu yağ asitlerinden oluşur ve sindirimleri için pankreas enzimlerine ya da safra tuzlarına gereksinim duymazlar. İnce bağırsağa ulaştıklarında yağ asidi formunda olduklarından hemen karaciğere taşınır ve karaciğerde metabolize edilirler. Orta zincirli yağ asitlerinin sindirilmesindeki bu farklılık pek çok hastalığın tedavisine ışık tuttuğu için son derece önemlidir. Orta zincirli yağ asitleri son yıllarda epilepsi, obezite, anoreksiya nevroza, yağ metabolizması bozuklukları, inflamatuvar bağırsak hastalıkları ve tip 2 diyabet gibi bazı kronik hastalıkların tedavisinde alternatif tedavi olarak düşünülmektedir. Yapılan çalışmalarda orta zincirli yağ asitlerinden zengin diyetin keton cisimlerini arttırdığı, açlık ve tokluk metabolizmasında etkili olduğu, bağışıklık sistemini güçlendirdiği, insülin direncini düşürerek glukoz metabolizmasını etkilediği ve beyin fonksiyonlarında olumlu etkilerinin olduğu bulunmuştur. Ancak diğer yağ asitlerinden üstünlük sağlamadığı konusunda da bazı çalışmalar mevcuttur.

2019 yılında yayınlanan ve bir doktora tezi çalışmasında; normal ağırlıktaki bireylerde Hindistan cevizi yağı içeren kahvaltı öğünü tüketiminin, zeytinyağı içeren kahvaltı öğünü tüketimine göre beslenme sonrası 180. dakikada açlık üzerine daha baskılayıcı etkisi olduğu saptanmıştır.

Hindistan Cevizi Yağı Tüketmek Güvenli mi?

Amerika Birleşik Devletleri Tıp Kütüphanesi web sitesine göre gıda olarak tüketilecek miktarlarda alındığında muhtemelen güvenli. Ama kolesterol sorunu yüzünden aşırı tüketiminden kaçınılmalı. Aynı kaynağa göre tıbbi bir amaç güderek tüketildiğinde 12 haftaya kadar günde iki veya üç defa 10ml Hindistan cevizi yağı tüketmek güvenli görünüyor.

Benzer şekilde, kozmetik uygulamalar için cilde uygulanması da muhtemel olarak güvenli kabul ediliyor.

Hindistan Cevizi Yağı Saç ve Cilt Bakımı İçin Nerelerde Kullanılabilir?


Saç bakım maskesi: Bir miktar yağı saç diplerinden uçlarına doğru sürün. 1 saat kadar beklettikten sonra yıkayabilirsiniz.

Makyaj temizleyici: Pamuğun üzerine biraz yağ sürün ve makyajınızı kolayca temizleyin. Suya dayanıklı maskara ve rujda dahi işe yarıyor.

Vücut nemlendirici: Banyo sonrası uyguladığınızda cildinizdeki nemin en doğal ve saf yoldan tutulmasını sağlarsınız.

Tırnak bakımı: Zayıf ve kolayca kırılan tırnaklara akşamları bir miktar sürerek hem katiküllerin

yumuşamasına hem de tırnaklarınızın beslenmesine yardımcı olursunuz.

Karın çatlakları: Çatlakların oluşumunu engellemeye yardımcı olarak ihtiyaç duyulan bölgeye düzenli olarak uygulayabilirsiniz.

Diş macunu: Dişlerinizi doğal yoldan beyazlatmak için; 2 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı, 2 yemek kaşığı karbonat, 8-10 damla nane, okaliptüs veya karanfil yağı yeter.

Pişik kontrolü: Pişik oluşan bölgeye ince bir tabaka halinde sürün. Hem cildi rahatlatacak hem de pişik oluşumunu azaltacaktır.

Güneş sonrası: Cildinizin ihtiyaç duyduğu rahatlama ve nemin sağlanmasına katkıda bulunur.

Dudak balmı: Özellikle kış aylarında kuruyan ve çatlayan dudaklarınıza bir miktar uygulayın.

Referanslar:

  1. Famurewa AC, Ekeleme-Egedigwe CA, Nwali SC, Agbo NN, Obi JN, Ezechukwu GC. Dietary supplementation with virgin coconut oil improves lipid profile and hepatic antioxidant status and has potential benefits on cardiovascular risk indices in normal rats. J Diet Suppl. 2018;15:330-342.

  2. Valente FX, Cândido FG, Lopes LL, et al. Effects of coconut oil consumption on energy metabolism, cardiometabolic risk markers, and appetitive responses in women with excess body fat. Eur J Nutr. 2018;57:1627-1637.

  3. Narayanankutty A, Palliyil DM, Kuruvilla K, Raghavamenon AC. Virgin coconut oil reverses hepatic steatosis by restoring redox homeostasis and lipid metabolism in male Wistar rats. J Sci Food Agric. 2018;98:1757-1764.

  4. Khaw KT, Sharp SJ, Finikarides L, et al. Randomised trial of coconut oil, olive oil or butter on blood lipids and other cardiovascular risk factors in healthy men and women. BMJ Open. 2018;8:e020167.

  5. https://medlineplus.gov/druginfo/natural/1092.html#method (erişim tarihi 29.05.2020)

  6. Oliveira-de-Lira L, Santos EMC, de Souza RF, et al. Supplementation-dependent effects of vegetable oils with varying fatty acid compositions on anthropometric and biochemical parameters in obese women. Nutrients. 2018;10. pii: E932.

  7. https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/coconut-oil (erişim tarihi 29.05.2020)

  8. Gümüş A, Yardımcı H. Bazı hastalıklarda orta zincirli yağ asitlerinin kullanımı. İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi 2018; 3(3): 25-29

  9. Metin Z. Sağlıklı ve obez bireylerde hindistan cevizi yağı ve zeytinyağı alımının açlık ve tokluk üzerine akut etkilerinin değerlendirilmesi. Doktora Tezi. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü 2019

6 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page